Een slot vervangen: zelf doen of laten doen?

Ben je een beetje handig dan is het vervangen of bijplaatsen van de meeste gangbare slotsoorten doorgaans goed zelf te doen. Ik heb het dan over reguliere insteek- en oplegsloten, en over bijzetsloten zoals pensloten, raambomen en raamgrendels.

Zelf doen of laten doen?

Gaat het echter om vervanging, reparatie of afstelling van gecompliceerder sluitwerk dan is het doorgaans verstandiger om een vakman in te schakelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld meerpuntssluitingen en inbouwespagnoletten op met name kunststof- en metalen deuren, en aan het specifieke sluitwerk dat je vindt op speciale raam- en deursoorten, zoals draaikiepramen, schuifdeuren, hefschuifdeuren, enz.

Meestal betreft het hier merk- en profielgebonden sluitwerk dat niet bij de reguliere bouwmarkten verkrijgbaar is. Het vervangen ervan vereist gewoonlijk specialistische kennis en ervaring.

Bijzetsloten

Heb je een niet-goedgekeurd hoofdslot dan hoef je het, om je deur of raam veilig te maken, niet altijd persé te vervangen. Het kan in sommige gevallen makkelijker en goedkoper zijn om het te handhaven en er SKG-goedgekeurde bijzetsloten bij te plaatsen. Vooral achterdeuren en balkon- deuren bieden wat dat betreft meestal verschillende mogelijkheden.

vervangen van sloten